Wsparcie » Motywy » TheStyle theme – problem z podświetleniem ikon wpisu

  • Rozwiązano nightwingXD

    (@nightwingxd)


    Witam!

    Dostałem od znajomego skórkę TheStyle, która pochodzi z http://www.elegantthemes.com/gallery/thestyle/

    Niestety nie mam możliwości skorzystać z pomocy technicznej z tej strony, dlatego piszę tu na forum.

    Problem polega na tym, że ikony wpisu podświetlają się tylko wtedy, gdy zaloguję się do wordpressa. W innym przypadku efekt nie działa. Jeśli ktoś miał do czynienia z tym lub podobnym motywem, prosiłbym o wszelką pomoc w tej sprawie, najlepiej krok po kroku, ponieważ z wordpressem mam do czynienia od niedawna 😉

    Moja strona to: http://www.mlodywschod.pl

    Pozdrawiam!

Viewing 13 replies - 1 through 13 (of 13 total)
  • Z tego, co widzę, to tam masz jakiś konflikt jQuery i trudno się temu dziwić, bo chociażby załączasz to jQuery na stronie 2 razy i to w różnych wersjach 😉

    Podejrzewałbym, że to raczej wina jakiejś wtyczki, którą masz włączoną, a która jQuery załącza w zły sposób. Wyłącz wszystkie wtyczki, jakie tam masz włączone i sprawdź czy działa poprawnie. (Osobiście obstawiałbym, że to kwestia tej wtyczki od informacji o ciastkach, ale to strzał na oślep)

    Thread Starter nightwingXD

    (@nightwingxd)

    Próbowałem wyłączać po kolei każdą wtyczkę i wszystkie naraz – efekt jest ten sam (z naciskiem na wtyczkę Cookillian, odpowiedzialną za info o ciasteczkach). Dowiedziałem się od kolegi (która zakładał stronę), że było tak jeszcze zanim zainstalowana była jakakolwiek wtyczka, a więc gdy została postawiona strona. Prosiłbym o jakieś sugestie…

    Od czyszczenia ciasteczek nie mam żadnej wtyczki. Może taka wtyczka wpłynęłaby na stronę? Ewentualnie może gdzieś bezpośrednio w edytorze php, w opcjach skórki?

    Nie bardzo wiem, co to jest wtyczka „od czyszczenia ciasteczek”, ale nieważne 😉

    Bez wglądu w motyw, trochę trudno będzie mi coś więcej powiedzieć.
    Jeśli wyłączanie wtyczek nie pomaga, to znaczy, że jest bug w samym motywie i jego trzeba byłoby przejrzeć po prostu i zobaczyć, jak i jakie JSy są tam załączane.

    Thread Starter nightwingXD

    (@nightwingxd)

    Chodziło mi o wtyczki typu Super Cache, ale to jednak nie ma związku z problemem – z ciasteczkami to był niefart, nie potrafiłem się odpowiednio wysłowić 😉

    Wciąż „walczę” z szablonem. Niestety, raczkuję i raczej uczę się metodą prób i błędów. Ponieważ portal „żyje swoim życiem” nie chciałbym niczego przypadkiem popsuć 😛 Jeśli ty Krzyśku zechciałbyś mi pomóc i przyjrzeć się bezpośrednio problemowi, byłbym wdzięczny. Mógłbym podać tobie na priv potrzebne dane. Ewentualnie jeśli ktoś inny coś znajdzie na ten temat, również będę zobowiązany.

    Przy okazji miniatury postów, „leżą” jakoś nierówno na głównej, ale do tego pewnie za jakiś czas dojdę może…

    Z pewnością masz błąd spowodowany brakiem pliku
    TheStyle/js/jquery.hoverIntent.minified.js
    -tj. plik istnieje ale nie jest ładowany.

    Nie sprawdzałem …ale może to być powodem twoich problemów.

    Thread Starter nightwingXD

    (@nightwingxd)

    Jak można więc temu zaradzić? Czy należałoby coś zmienić w kodzie, czy po prostu podmienić plik z działającego szablonu? Prosiłbym o „łopatologiczne” wskazówki. Z góry dzięki.

    Trzeba by pogrzebać w motywie i poszukać w którym miejscu ten plik jest dołączany …i sprawdzić dlaczego go nie podpina. Może to być w functions.php ale nie koniecznie – bo co motyw to inna bajka, zwłaszcza w przypadku komercyjnych.

    Jeżeli nie znajdziesz, to możesz po prostu sam go dołączyć właśnie w pliku functions.php dodając
    wp_enqueue_script( 'jquery-hoverIntent', get_template_directory_uri().'/js/jquery.hoverIntent.minified.js', array('jquery') );

    >> o wp_enqueue_script

    Thread Starter nightwingXD

    (@nightwingxd)

    Dzięki wielkie. Kod załatwił sprawę 🙂 Pozostaje jeszcze kwestia ikon wpisu, które nie leżą całkiem równo na głównej, ale spróbuję poszukać kodu, który za to odpowiada. Jeszcze raz dzięki!

    Thread Starter nightwingXD

    (@nightwingxd)

    Jednak pojawił się kolejny problem. Po wpisaniu powyższego kodu nie mogłem się zalogować do wordpressa. Zamiast niego, pokazywało mi się puste okno. Musiałem wejść do plików na serwerze i usunąć kod. Oczywiście teraz logowanie działa. Ten szablon jest toporny… Chyba dam sobie spokój z podświetleniem. Jest jakiś bug, ale nie wiem gdzie szukać przyczyny.

    Dodanie powyższej linijki nie ma prawa powodować problemów z logowaniem – no chyba, że ją błędnie dodałeś.

    Thread Starter nightwingXD

    (@nightwingxd)

    Nie zaprzeczam, że mogłem coś źle dodać. Kod dodałem na samym końcu, functions.php przedstawia się w całości tak:

    <?php
    add_action( 'after_setup_theme’, 'et_setup_theme’ );
    if ( ! function_exists( 'et_setup_theme’ ) ){
    function et_setup_theme(){
    global $themename, $shortname;
    $themename = „TheStyle”;
    $shortname = „thestyle”;

    require_once(TEMPLATEPATH . '/epanel/custom_functions.php’);

    require_once(TEMPLATEPATH . '/includes/functions/comments.php’);

    require_once(TEMPLATEPATH . '/includes/functions/sidebars.php’);

    load_theme_textdomain(’TheStyle’,get_template_directory().’/lang’);

    require_once(TEMPLATEPATH . '/epanel/options_thestyle.php’);

    require_once(TEMPLATEPATH . '/epanel/core_functions.php’);

    require_once(TEMPLATEPATH . '/epanel/post_thumbnails_thestyle.php’);

    include(TEMPLATEPATH . '/includes/widgets.php’);

    require_once(TEMPLATEPATH . '/includes/additional_functions.php’);
    }
    }

    add_action(’wp_head’,’et_portfoliopt_additional_styles’,100);
    function et_portfoliopt_additional_styles(){ ?>
    <style type=”text/css”>
    #et_pt_portfolio_gallery { margin-left: -10px; }
    .et_pt_portfolio_item { margin-left: 11px; }
    .et_portfolio_small { margin-left: -38px !important; }
    .et_portfolio_small .et_pt_portfolio_item { margin-left: 26px !important; }
    .et_portfolio_large { margin-left: -12px !important; }
    .et_portfolio_large .et_pt_portfolio_item { margin-left: 13px !important; }
    </style>
    <?php }

    function insertThumbnailRSS($content) {
    global $post;

    $thumb = ”; $thumb = get_post_meta($post->ID, 'Thumbnail’,true);

    if ( has_post_thumbnail( $post->ID ) ){
    $content = '<p>’ . get_the_post_thumbnail( $post->ID, 'medium’ ) . '</p>’ . $content;
    } else if ($thumb <> ”) {
    $content = '<p>’ . '<img src=”’. et_new_thumb_resize( et_multisite_thumbnail($thumb), 300, 200, ”, true ) .'”/>’ . '</p>’ . $content;
    }

    return $content;
    }
    add_filter(’the_excerpt_rss’, 'insertThumbnailRSS’);
    add_filter(’the_content_feed’, 'insertThumbnailRSS’);

    function register_main_menus() {
    register_nav_menus(
    array(
    'primary-menu’ => __( 'Primary Menu’ )
    )
    );
    }
    if (function_exists(’register_nav_menus’)) add_action( 'init’, 'register_main_menus’ );

    if ( ! function_exists( 'et_list_pings’ ) ){
    function et_list_pings($comment, $args, $depth) {
    $GLOBALS[’comment’] = $comment; ?>
    <li id=”comment-<?php comment_ID(); ?>”><?php comment_author_link(); ?> – <?php comment_excerpt(); ?>
    <?php }

    } ?>

    Prosiłbym więc ciebie o wskazanie, gdzie i jak powinien zostać wpisany kod. Z góry dzięki. Z tego co pamiętam musiałem poprzedzić i zakończyć go jakimiś znacznikami, być może to spowodowało problem z logowaniem… 🙁

    Wyrzuć końcowy znacznik ?> i na końcu doklej to, co masz tam dokleić.

    Thread Starter nightwingXD

    (@nightwingxd)

    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Wszystko działa 🙂

Viewing 13 replies - 1 through 13 (of 13 total)
  • Temat ‘TheStyle theme – problem z podświetleniem ikon wpisu’ jest zamknięty na nowe odpowiedzi.