Wsparcie » Motywy » StoreFront – Ustawienie stopki w motywie potomnym.

  • Cześć, mam problem z ustawieniem stopki w motywie potomnym StoreFront.
    W folderze znajduje się plik footer.php a stopka nie jest wyświetlana.

    Proszę o pomoc – szukałem informacji w sieci – wpisywałem różne kody do function.php lecz bez efektu.

    Zależy mi na tym, aby stopka była zamieszczona w pliku, a nie od strony Panelu Admina.

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 16 total)
  • Stwórz własny fragment szablonu

    /wp-content/themes/theme-child/page.php
    zmień get_footer(); na get_footer(nowyfooter);

    stwórz plik na podstawie footer.php i zmien nazwe na footer-nowyfooter.php

    no i w pliku footer-nowyfooter.php wprowadź swoje zmiany

    Możliwe ze w page.php nie zaciąga tego footera więc pamiętaj aby to sprawdzić (chodzi o te get_footer(nowyfooter); )

    Thread Starter nigraS

    (@nigras)

    Z motywu matki skopiowałem plik page.php i zamieściłem go do motywu potomnego.
    W pliku tym na samym końcu zmieniłem get_footer(); na get_footer(nowyfooter);

    Skopiowałem z motywu matki footer.php i zamieściłem go do motywu potomnego pod nazwą footer-nowyfooter.php oraz wprowadzając swoje zmiany.

    Stopka się nie pojawia.
    W jaki sposób sprawdzić czy page.php zaciąga footer?

    hmm to w sumie dziwne. Wrzuć do footera jakiegoś diva z clasą „vbugnihmonbv” i potem wyszukaj go w konsoli.

    Oczywiście zakładam że masz ustawiony child theme jako motyw aktywny

    Thread Starter nigraS

    (@nigras)

    Div nie pojawia się w źródle strony.
    Testowo dodałem również div do footer.php matki.
    Aktywowałem motyw storefront i też w źródle strony nie ma diva.

    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 5 months, 1 week temu przez nigraS.
    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 5 months, 1 week temu przez nigraS.
    baltrek

    (@baltrek)

    a podrzuciłbyś link do strony? Ewentualnie na pw. Bo mega mnie zaciekawiło czemu ten footer się nie pokazuje. W panelu admina nie jest nic wyłączone?

    Thread Starter nigraS

    (@nigras)

    wirtualnykosztk.pl
    zrobiłem test z czystą instalką na innej domenie i tam stopka się pokazuje w szablonie storefront.

    Coś musi blokować u mnie.
    Zastanawiam się czy w takim razie od nowa sklepu nie zacząć robić.

    baltrek

    (@baltrek)

    Nie, jeszcze nie ma konieczności. Jak masz w szablonie pliki o takiej strukturze: temeplate-xxxxxx.php to tam też bedziesz miał te get_footer() i tam też dodaj get_footer(’nowyfooter'); bo to w którymś themplate musi siedzieć. Sprawdzaj po kolei. Ewentualnie „strony” w panelu admina i tam wystarczy ze weźmiesz „szybką edycję” to bedziesz widział który to szablon odpowiada za daną stronę.

    Pamietaj że jak któryś plik chcesz poddać modyfikacji to przerzuć go ostatecznie do child. Przetestować możesz na normalnym motywie a jak bedziesz już wiedział jaki plik to go przerzuć.

    Thread Starter nigraS

    (@nigras)

    Też stopka się nie pojawia.

    Zauważyłem też, że na czystej instalce po kliknięciu dodaj do koszuka pojawia się komunikat o dodaniu, a u mnie się nie pojawia.

    Czy możliwe jest, że stopkę i te powiadomienia blokuje elementor?

    baltrek

    (@baltrek)

    to wyłącz go na chwilę i zobaczysz. Jak wyłączysz i nie będziesz w żaden sposób ingerował w tą konkretną stronę z panelu admina to nic nie stracisz. Raczej wątpię że to wina elementora.

    pokaż scr tego footera na czystej instalce.
    O ile dobrze pamiętam to 2h temu jak na stronę wchodziłem to footer był albo mi się coś przewidziało, bo już miałem pisać że nie wiem do końca o który footer chodzi bo jeden był. Teraz zniknął na pewno bo widzę różnicę.

    Thread Starter nigraS

    (@nigras)

    W między czasie testowałem inne szablony może akurat trafiłeś gdy zmieniałem szablon.

    Na wszystkich innych szablonach stopka się pojawia, tylko na StoreFront jest problem.

    Na innej domenie też zainstalowałem StoreFront i stopka jest – coś musi blokować.
    Ale zacząłem już od nowa robić by czasu na szukanie nie marnować.

    Thread Starter nigraS

    (@nigras)

    Znalazłem przyczynę.
    Dodając w elementorze pro nagłówek stopka z szablonu jest usuwana.

    Masz pomysł jak to naprawić?

    baltrek

    (@baltrek)

    Kurde, sorki ale pomysłu z głowy nie mam. Musiałbym pokombinować ze stroną żeby obadać co z może być nie tak.

    Thread Starter nigraS

    (@nigras)

    Jak by ktoś miał z tym problem to obszedłem to instalując „Elementor – Header Footer & Blocks Template”

    Kamil Laskowski

    (@kamillaskowski)

    Hej,

    Wydaje mi się, że mam rozwiązanie Twojego problemu:

    Działasz na szablonie, w którym jest automatycznie wygenerowana stopka.
    Jeśli w elementorze (pro) dodasz nagłówek i ustawisz go dla strony internetowej, to elementor automatycznie zaczytuje te ustawienia i powoduje wyłączenie stopki z Twojego szablonu, bo „dostał” informacje, że będzie tworzyć te elementy za pomocą funkcji Elementora (theme builder).

    Zatem jak ustawiasz w Elementor -> theme builder nagłówek strony internetowej to w Twoim przypadku znika footer, który jest domyślny dla Twojego szablonu, bo zostanie zastąpiony footerem z elementora.

    Wystarczy że taką samą stopkę zrobisz w elementorze i ustawisz ją jako footer.

    Thread Starter nigraS

    (@nigras)

    Cześć. Niestety opcja ta odpada, ponieważ chodzi o to, aby Klient nie mógł usunąć stopki.

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 16 total)