Wsparcie » Używanie i konfiguracja WordPressa » Spersonalizowany panel logowania – jak nie tracić zmian przy aktualizacji silnik

Viewing 8 replies - 1 through 8 (of 8 total)
  • Najlepiej zrobić tę wtyczkę jednak

    Stąd kopiujesz kod (wystarczy pierwsza linijka z włąsną nazwą pluginu):

    Home

    Kod z functions.php bez zmian ładujesz do pliku wtyczki.

    A tutaj masz przykład z kodeksu jak wczytać css na stronie logowania.

    function my_login_logo() { ?>
        <style type="text/css">
            #login h1 a, .login h1 a {
                background-image: url(<?php echo get_stylesheet_directory_uri(); ?>/images/site-login-logo.png);
                padding-bottom: 30px;
            }
        </style>
    <?php }
    add_action( 'login_enqueue_scripts', 'my_login_logo' );

    https://codex.wordpress.org/Customizing_the_Login_Form

    Thread Starter And1rzej

    (@and1rzej)

    dziękuję bardzo za poświecony czas – czyli raczej nie ma metody „poza wtyczką”?

    ten mały imperatyw, żeby to było inaczej niż za pomocą wtyczki, wynika z małych sugestii technicznych administratora serwera (słusznych), żeby wtyczek było możliwie jak najmniej, wtyczkę do panelu logowania już miałem, muszę się zastanowić…

    =>

    mam jeszcze trochę podobny problem z ręcznym tłumaczeniem motywu, jaki zrobiłem w PoEdit

    nie rozumiem dlaczego lokalizacja plików tłumaczeń *.po, *.mo, jest w motywie nadrzędnym: „/www/wp-content/themes/motyw_nadrzędny/languages/pl_pl.po”, a nie np. w potomnym, i też przy aktualizacji motywu nadrzędnego, muszę je raz jeszcze wrzucać na ftp…

    zgodnie z tym co mam w functions:

    function ample_setup() {
    
    	/*
    	 * Make theme available for translation.
    	 * Translations can be filed in the /languages/ directory.
    	 */
    	load_theme_textdomain( 'ample', get_template_directory() . '/languages' );

    może ten kod powinienem (1)dać do pliku functions.php ale motywu potomnego, (2) i zmienić jakoś lokalizację ?

    Przecież każdy dodatkowy plik realizujący jakąś czynność jest jak wtyczka. Stwierdzenie, że w kokpicie WP ma być jak najmniej wtyczek odnosi się raczej do kombajnow, które mają wszystko w sobie i przez to milion nie potrzebnych rzeczy.

    W zasadzie możesz pominąć wtyczkę, kod do wczytywania CSS będzie działać i z poziomu functions.php.

    Translations can be filed in the /languages/ directory.

    katalog languagesmożesz też sobie utworzyć w motywie potomnym.

    Spróbuj tak w google – wordpress localizing child theme

    Thread Starter And1rzej

    (@and1rzej)

    o dziękuję bardzo! Rozumiem, że

    1
    wystarczy utworzyć taki sam katalog „/languages” w motywie potomnym…

    =>

    2
    dodać ten <kod/> do pliku functions.php motywu potomnego:

    // Load translation files from your child theme instead of the parent theme
    function my_child_theme_locale() {
        load_child_theme_textdomain( 'total', get_stylesheet_directory() . '/languages' );
    }
    add_action( 'after_setup_theme', 'my_child_theme_locale' );

    czy w tym kodzie trzeba coś zmieniać, chyba nie?

    Thread Starter And1rzej

    (@and1rzej)

    czyli stylowanie [spersonalizowanego panelu logowania] z poziomu pliku functions.php, w motywie potomnym, może wyglądac tak:

    function my_login_logo() { ?>
        <style type="text/css">
    * {
        cursor: crosshair;
    }
            body {
        background: url('http://mojastrona.pl/wp-content/gallery/nazwa_liku.jpg') center/cover no-repeat;
        min-width: 0;
        color: #444;
        font-family: -apple-system, BlinkMacSystemFont, "Segoe UI", Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, "Helvetica Neue", sans-serif;
        font-size: 13px;
        line-height: 1.4em
    }
        </style>
    <?php }
    add_action( 'login_enqueue_scripts', 'my_login_logo' );

    i po aktualizacji silnika wp, zmiany nie znikną…?

    Thread Starter And1rzej

    (@and1rzej)

    już zgłupiałem, co tu ’????’ ma być nazwa (a)motywu nadrzędnego [my_parent_theme], czy (b)potomnego [child_theme]:

    
    // Load translation files from your child theme instead of the parent theme
    function my_child_theme_locale() {
        load_child_theme_textdomain( '?????', get_stylesheet_directory() . '/languages' );
    }
    add_action( 'after_setup_theme', 'my_child_theme_locale' );
    

    tak i tak nie działa…

    Jest OK. Po aktualizacji silnika wp, zmiany nie znikną. 🙂

    Powinna być nazwa domeny motywu nadrzędnego. Pliki .mo i .po masz w dobrym katalogu?

    Thread Starter And1rzej

    (@and1rzej)

    dziękuję za Odpowiedź:

    mam taką lokalizację plików z tłumaczeniami *.po, *.mo
    „/wp-content/themes/fortunato-pro child theme/languages/”

    =>

    taką zawartość katalogu:
    „/wp-content/themes/fortunato-pro child theme/languages/fortunatopro.pot
    „/wp-content/themes/fortunato-pro child theme/languages/pl_PL.mo
    „/wp-content/themes/fortunato-pro child theme/languages/pl_PL.po

    =>

    taki <kod/> w functions.php (pliku w katalogu motywu potomnego)

    
    // Load translation files from your child theme instead of the parent theme
    function my_child_theme_locale() {
            load_child_theme_textdomain( 'fortunato-pro', get_stylesheet_directory() . '/languages' );
    }
    add_action( 'after_setup_theme', 'my_child_theme_locale' );
    

    =>

    wynik – doesn’t work 🙁

Viewing 8 replies - 1 through 8 (of 8 total)
  • Temat ‘Spersonalizowany panel logowania – jak nie tracić zmian przy aktualizacji silnik’ jest zamknięty na nowe odpowiedzi.