Wsparcie » Motywy » Pytania odno艣nie motywu potomnego

  • Witajcie 馃槈
    Ostatnio stworzy艂em motyw potomny w艂asnej stronki (colormag) , no bo wprowadza艂em strasznie du偶o zmian do kodu i nie sz艂o po prostu tego naprawiac przy ka偶dej aktualizacji. W motwie potomnym mam umieszczony jednie plik style.css, natomiast zmiany mam r贸wnie偶 w innych plikach.
    I teraz co doradzacie ?

    Czy je艣li mam np . wprowadzon膮 jedn膮 zmian臋 w jakim艣 za艂贸偶my php. to czy op艂aca si臋 z niego robi膰 motyw potomny? Pytanie bierze si臋 st膮d 偶e niewiem na jakie s膮 skutki uboczne wykonywania motyw贸w potomnych. Je艣li nie ma 偶adnych -to odpowied藕 jest dla mnie prosta. W rezultacie wi臋kszo艣膰 plik贸w u mnie nale偶a艂aby do motywu potomnego.

    Bardzo prosz臋 o doradzenie.

    Strona przy kt贸rej potrzebuj臋 pomocy: [zaloguj si臋 aby zobaczy膰 ten link]

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 30 total)
  • Skutk贸w ubocznych specjalnie nie ma 偶adnych – przy za艂o偶eniu, 偶e M.P. jest zrobiony i utrzymywany poprawnie.
    Powiniene艣 si臋 kierowa膰 zasada MINIMUM – wprowadzaj zmiany w taki spos贸b, by ingerowa膰 w jak najmniejszym stopniu.
    Je偶eli da si臋 nadpisa膰 stylami – nadpisz stylami, je偶eli da si臋 t艂umaczeniem – dzia艂aj na t艂umaczeniu, je偶eli da si臋 akcja lub filtrem – skorzystaj z niej. Inaczej, w potomnym nadpisuj wy艂膮cznie to, co konieczne, nie wi臋cej.

    Dzieki 馃槈 Z takich technicznych rzeczy: Czy ka偶dy plik w katalogu z motywem potomnym musz臋 nadpiswa膰 tak jak style.css:

    Theme Name: Moj ColorMag
     
    Author: moje imi臋 i nazwisko :p
    
    Description: Motyw potomny ColorMag 
    Template: colormag

    Czy wrzucenie ju偶 do tego folderu automatycznie go nadpisuje ?

    Jeszcze chcia艂em si臋 zapyta膰 馃檪

    W plikach mojej strony jak si臋 dowiaduje od innych oraz poprzez sprawdzanie na r贸偶nego rodzaju narzedziach mam sporo b艂臋d贸w. Od ekspert贸w dowiaduje si臋 偶e mo偶e to mie膰 wp艂yw na moj膮 pozycj臋 czy wr臋cz wywali膰 mnie z indeksu przez google.

    Sam fakt istnienia b艂臋d贸w troch臋 mnie dziwi, poniewa偶 nie pisa艂em tej stronki oraz nie dokonywa艂em w niej 偶adnych zmian (poza css. w kt贸rym akurat nie ma b艂臋d贸w). Wszystko jest robione na szablonach i zak艂ada艂em wcze艣niej ze s膮 one pozbawiane jakichkolwiek b艂臋d贸w.

    I teraz pytanie czy rzeczwi艣cie poprawia膰 te b艂臋dy ? – B臋dzie to wymaga艂o wstawienia prawie wszystkich plik贸w na motyw potomny, czy mo偶e jest jakie艣 inne lepszy spos贸b o kt贸rym nie wiedzia艂em ? 馃槢

    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.

    Nadpisywane (zast臋powane) s膮 pliki z hierarchii WP https://developer.wordpress.org/themes/basics/template-hierarchy/

    functions.php nie jest nadpisywany – dzia艂aj膮 oba. Pliki css, js, fonty, obrazki itd. r贸wnie偶 nie s膮 nadpisywane. Nie s膮 te偶 zast臋powane customowe pliki php i katalogi – tutaj znaczenie ma konstrukcja danego motywu i maj膮 zastosowanie og贸lne zasady PHP etc.
    Inaczej – nie wszystko co wrzucisz w childa nadpisze wprost sw贸j odpowiednik z parenta.

    Ze stylami jest najpro艣ciej, bo wystarczy dopi膮膰 style.css childa po style.css rodzica lub nawet na samym ko艅cu ….i ju偶 nim mo偶na modyfikowa膰 konkretne formatowanie.
    Dopiero jak chcesz podmieni膰 w ca艂o艣ci arkusze styli, korzystasz z wp_dequeue_style/wp_enqueue_style.
    Ze skryptami ju偶 tak 艂atwo nie ma i raczej ci臋偶ko unikn膮膰 zabawy w wp_dequeue_script/wp_enqueue_script.

    Jak zapina膰 poprawnie style masz w dokumentacji https://developer.wordpress.org/themes/advanced-topics/child-themes/

    Troch臋 skomplikowane 馃檪 A co by艣 doradzi艂 je艣li mam b艂臋dy w motywie(colormag). Podmieni膰 na jaki艣 inny ? Czy bawi膰 si臋 w poprawianie kodu i nadpisywanie plik贸w ?

    a te b艂臋dy, to… ???

    1. Wed艂ug narz臋dzia VALIDATOR W3: https://validator.w3.org/nu/?doc=http%3A%2F%2Fhuman2.com.pl%2F

    a) Tych b艂臋d贸w kompletnie nie rozumiem
    -Atrybut xmlns:og nie jest dost臋pny
    -Attribute xmlns:fb nie jest dost臋pny

    b) Brakuje <p> poniewa偶 jest </p> w jednej wtyczce – Content View
    Wymieni膰 wtyczk臋 ? Zostawi膰 tak jak jest ? Czy nadpisa膰 jej kod ? Przy czym nie wiem jak to zrobi膰 aby nie by艂 nadpisywany przy aktualizacjach.

    c) zduplikowane ID: fb-root
    prawdopodobnie dlatego 偶e u偶ywam dw贸ch wtyczek facebook-opodobnych

    d)
    <a href="https://themegrill.com/themes/colormag/" target="_blank" title="ThemeGrill" rel="designer noopener noreferrer"><span>

    Uwa偶a 偶e z艂a jest warto艣膰 rel=”designer” przy elemencie a

    Napisz prosz臋, kt贸re b艂臋dy powinienem z tego porawi膰 i s膮 mo偶liwe do poprawy przy przeci臋tnych umiej臋tno艣ciach ;P

    Chodzi mi jedynie o pozycj臋 i aby google nie mia艂 problem贸w z indeksowaniem

    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.
    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.
    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.
    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.

    del

    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.

    1. Wed艂ug narz臋dzia VALIDATOR W3: https://validator.w3.org/nu/?doc=http%3A%2F%2Fhuman2.com.pl%2F

    a) Tych b艂臋d贸w kompletnie nie rozumiem
    -Atrybut xmlns:og nie jest dost臋pny
    -Attribute xmlns:fb nie jest dost臋pny

    b) Brakuje <p> poniewa偶 jest </p> w jednej wtyczce 鈥 Content View
    Wymieni膰 wtyczk臋 ? Zostawi膰 tak jak jest ? Czy nadpisa膰 jej kod ? Przy czym nie wiem jak to zrobi膰 aby nie by艂 nadpisywany przy aktualizacjach.

    c) zduplikowane ID: fb-root
    prawdopodobnie dlatego 偶e u偶ywam dw贸ch wtyczek facebook-opodobnych

    d)
    <a href="https://themegrill.com/themes/colormag/" target="_blank" title="ThemeGrill" rel="designer noopener noreferrer">

    Uwa偶a 偶e z艂a jest warto艣膰 rel=鈥漝esigner鈥 przy elemencie a

    Napisz prosz臋, kt贸re b艂臋dy powinienem z tego porawi膰 i s膮 mo偶liwe do poprawy przy przeci臋tnych umiej臋tno艣ciach ;P

    Chodzi mi jedynie o pozycj臋 i aby google nie mia艂 problem贸w z indeksowaniem

    Google sobie spokojnie poradzi z indeksowaniem.

    a) kt贸ra艣 z wtyczek -od facebooka najpewniej- dokleja atrybuty pod xhtml’a.
    Pozb膮d藕 si臋 jej, to problem niezgodno艣ci z html5 zniknie.

    b) je偶eli b艂膮d powoduje wtyczka, to zg艂o艣 problem na jej forum supportowym, co by autor m贸g艂 poprawi膰 w aktualizacji

    d) patrz punkt a) – nie nale偶y mno偶y膰 wtyczek bez potrzeby. Elementy fejsa mo偶na osadzi膰 tez r臋cznie https://developers.facebook.com/docs/plugins – unikaj膮c przy tym dubli.

    e) warto艣膰 designer nie jest obs艂ugiwana.
    Mo偶esz sobie zmieni膰 stopk臋. W functions.php wrzucasz przykadowo:

    function colormag_footer_copyright() {
     echo 'Moja stopka';
    }

    Dzi臋ki za odpowied藕. W艂a艣nie problem jest w tym 偶e google ostanio ma problem w indeksowaniu mojej strony. Upatruje rozwi膮zania tego problemu w艂asnie w poprawie b艂臋d贸w w kodzie strony.

    je偶eli b艂膮d powoduje wtyczka, to zg艂o艣 problem na jej forum supportowym, co by autor m贸g艂 poprawi膰 w aktualizacji

    Wys艂a艂em ju偶 do nich widomo艣膰.

    kt贸ra艣 z wtyczek -od facebooka najpewniej- dokleja atrybuty pod xhtml鈥檃.
    Pozb膮d藕 si臋 jej, to problem niezgodno艣ci z html5 zniknie.

    鈥 nie nale偶y mno偶y膰 wtyczek bez potrzeby. Elementy fejsa mo偶na osadzi膰 tez r臋cznie https://developers.facebook.com/docs/plugins 鈥 unikaj膮c przy tym dubli.

    Jedn膮 wtyczk臋 facebook-a mam do osadzania komentarzy we wpisach. Inn膮 z kolei do po艂膮czenia strony ze stron膮 na facebooku i jeszcze trzeci膮 wtyczke og贸lnie do dzielenia si臋 na r贸偶nych mediach spo艂eczno艣ciowych.(nie tylko facebooka)

    Nie bardzo wiem z kt贸rej zrezygnowa膰 tak na prawd臋. Co by艣 doradzi艂?

    warto艣膰 designer nie jest obs艂ugiwana.
    Mo偶esz sobie zmieni膰 stopk臋. W functions.php wrzucasz przykadowo:

    function colormag_footer_copyright() {
    echo 鈥歁oja stopka鈥;
    }

    OK, wystarczy tylko ten kod wrzuci膰 ? 馃槢 Trzeba co艣 wpisa膰 w funkcj臋: colormag_footer_copyright() ?

    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.
    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.
    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.
    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.

    dodaje to zdaje si臋 wtyczka facebook Comments. Wejd藕 w jej ustawienia, odznacz „Use Open Graph NameServer” i zapisz.

    Tak, wystarczy ze wrzucisz ten kod. W miejsce tekstu Moja stopka wpisz sobie w艂asny tekst jaki chcesz mie膰 w stopce …b膮d藕 nie wpisuj tam nic, a nie b臋dziesz mia艂 zupe艂nie ca艂ego tego copyright.

    Tak, wystarczy ze wrzucisz ten kod. W miejsce tekstu Moja stopka wpisz sobie w艂asny tekst jaki chcesz mie膰 w stopce 鈥膮d藕 nie wpisuj tam nic, a nie b臋dziesz mia艂 zupe艂nie ca艂ego tego copyright.

    dzi臋ki, zosta艂 jeszcze problem z nadpisaniem 馃榾 Jak wrzucam plik function.php do motywu potomnego to pada mi ca艂a stronka, masz jak膮 rad臋 na to 馃槈

    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.

    dodaje to zdaje si臋 wtyczka facebook Comments. Wejd藕 w jej ustawienia, odznacz 鈥濽se Open Graph NameServer鈥 i zapisz.

    odznaczy艂em, znikn膮艂 mi chyba ten b艂膮d: Atrybut xmlns:og nie jest dost臋pny nie jest dost臋pny

    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.
    • Ta odpowied藕 zosta艂a zmodyfikowana 2 years, 6 months temu przez michaha.

    Odznaczy艂em wszystko co by艂o we wtyczce facebook comment i naprawi艂y si臋 wszystkie b艂臋dy 馃槢

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 30 total)
  • The topic ‘Pytania odno艣nie motywu potomnego’ is closed to new replies.