Wsparcie » Motywy » Pytania odnośnie motywu potomnego

  • Witajcie 😉
    Ostatnio stworzyłem motyw potomny własnej stronki (colormag) , no bo wprowadzałem strasznie dużo zmian do kodu i nie szło po prostu tego naprawiac przy każdej aktualizacji. W motwie potomnym mam umieszczony jednie plik style.css, natomiast zmiany mam również w innych plikach.
    I teraz co doradzacie ?

    Czy jeśli mam np . wprowadzoną jedną zmianę w jakimś załóżmy php. to czy opłaca się z niego robić motyw potomny? Pytanie bierze się stąd że niewiem na jakie są skutki uboczne wykonywania motywów potomnych. Jeśli nie ma żadnych -to odpowiedź jest dla mnie prosta. W rezultacie większość plików u mnie należałaby do motywu potomnego.

    Bardzo proszę o doradzenie.

    Strona przy której potrzebuję pomocy: [zaloguj się aby zobaczyć ten link]

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 30 total)
  • Moderator Paweł Knapek

    (@adpawl)

    Skutków ubocznych specjalnie nie ma żadnych – przy założeniu, że M.P. jest zrobiony i utrzymywany poprawnie.
    Powinieneś się kierować zasada MINIMUM – wprowadzaj zmiany w taki sposób, by ingerować w jak najmniejszym stopniu.
    Jeżeli da się nadpisać stylami – nadpisz stylami, jeżeli da się tłumaczeniem – działaj na tłumaczeniu, jeżeli da się akcja lub filtrem – skorzystaj z niej. Inaczej, w potomnym nadpisuj wyłącznie to, co konieczne, nie więcej.

    Dzieki 😉 Z takich technicznych rzeczy: Czy każdy plik w katalogu z motywem potomnym muszę nadpiswać tak jak style.css:

    Theme Name: Moj ColorMag
     
    Author: moje imię i nazwisko :p
    
    Description: Motyw potomny ColorMag 
    Template: colormag

    Czy wrzucenie już do tego folderu automatycznie go nadpisuje ?

    Jeszcze chciałem się zapytać 🙂

    W plikach mojej strony jak się dowiaduje od innych oraz poprzez sprawdzanie na różnego rodzaju narzedziach mam sporo błędów. Od ekspertów dowiaduje się że może to mieć wpływ na moją pozycję czy wręcz wywalić mnie z indeksu przez google.

    Sam fakt istnienia błędów trochę mnie dziwi, ponieważ nie pisałem tej stronki oraz nie dokonywałem w niej żadnych zmian (poza css. w którym akurat nie ma błędów). Wszystko jest robione na szablonach i zakładałem wcześniej ze są one pozbawiane jakichkolwiek błędów.

    I teraz pytanie czy rzeczwiście poprawiać te błędy ? – Będzie to wymagało wstawienia prawie wszystkich plików na motyw potomny, czy może jest jakieś inne lepszy sposób o którym nie wiedziałem ? 😛

    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.
    Moderator Paweł Knapek

    (@adpawl)

    Nadpisywane (zastępowane) są pliki z hierarchii WP https://developer.wordpress.org/themes/basics/template-hierarchy/

    functions.php nie jest nadpisywany – działają oba. Pliki css, js, fonty, obrazki itd. również nie są nadpisywane. Nie są też zastępowane customowe pliki php i katalogi – tutaj znaczenie ma konstrukcja danego motywu i mają zastosowanie ogólne zasady PHP etc.
    Inaczej – nie wszystko co wrzucisz w childa nadpisze wprost swój odpowiednik z parenta.

    Ze stylami jest najprościej, bo wystarczy dopiąć style.css childa po style.css rodzica lub nawet na samym końcu ….i już nim można modyfikować konkretne formatowanie.
    Dopiero jak chcesz podmienić w całości arkusze styli, korzystasz z wp_dequeue_style/wp_enqueue_style.
    Ze skryptami już tak łatwo nie ma i raczej ciężko uniknąć zabawy w wp_dequeue_script/wp_enqueue_script.

    Jak zapinać poprawnie style masz w dokumentacji https://developer.wordpress.org/themes/advanced-topics/child-themes/

    Trochę skomplikowane 🙂 A co byś doradził jeśli mam błędy w motywie(colormag). Podmienić na jakiś inny ? Czy bawić się w poprawianie kodu i nadpisywanie plików ?

    Moderator Paweł Knapek

    (@adpawl)

    a te błędy, to… ???

    1. Według narzędzia VALIDATOR W3: https://validator.w3.org/nu/?doc=http%3A%2F%2Fhuman2.com.pl%2F

    a) Tych błędów kompletnie nie rozumiem
    -Atrybut xmlns:og nie jest dostępny
    -Attribute xmlns:fb nie jest dostępny

    b) Brakuje <p> ponieważ jest </p> w jednej wtyczce – Content View
    Wymienić wtyczkę ? Zostawić tak jak jest ? Czy nadpisać jej kod ? Przy czym nie wiem jak to zrobić aby nie był nadpisywany przy aktualizacjach.

    c) zduplikowane ID: fb-root
    prawdopodobnie dlatego że używam dwóch wtyczek facebook-opodobnych

    d)
    <a href="https://themegrill.com/themes/colormag/" target="_blank" title="ThemeGrill" rel="designer noopener noreferrer"><span>

    Uważa że zła jest wartość rel=”designer” przy elemencie a

    Napisz proszę, które błędy powinienem z tego porawić i są możliwe do poprawy przy przeciętnych umiejętnościach ;P

    Chodzi mi jedynie o pozycję i aby google nie miał problemów z indeksowaniem

    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.
    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.
    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.
    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.

    del

    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.

    1. Według narzędzia VALIDATOR W3: https://validator.w3.org/nu/?doc=http%3A%2F%2Fhuman2.com.pl%2F

    a) Tych błędów kompletnie nie rozumiem
    -Atrybut xmlns:og nie jest dostępny
    -Attribute xmlns:fb nie jest dostępny

    b) Brakuje <p> ponieważ jest </p> w jednej wtyczce – Content View
    Wymienić wtyczkę ? Zostawić tak jak jest ? Czy nadpisać jej kod ? Przy czym nie wiem jak to zrobić aby nie był nadpisywany przy aktualizacjach.

    c) zduplikowane ID: fb-root
    prawdopodobnie dlatego że używam dwóch wtyczek facebook-opodobnych

    d)
    <a href="https://themegrill.com/themes/colormag/" target="_blank" title="ThemeGrill" rel="designer noopener noreferrer">

    Uważa że zła jest wartość rel=”designer” przy elemencie a

    Napisz proszę, które błędy powinienem z tego porawić i są możliwe do poprawy przy przeciętnych umiejętnościach ;P

    Chodzi mi jedynie o pozycję i aby google nie miał problemów z indeksowaniem

    Moderator Paweł Knapek

    (@adpawl)

    Google sobie spokojnie poradzi z indeksowaniem.

    a) któraś z wtyczek -od facebooka najpewniej- dokleja atrybuty pod xhtml’a.
    Pozbądź się jej, to problem niezgodności z html5 zniknie.

    b) jeżeli błąd powoduje wtyczka, to zgłoś problem na jej forum supportowym, co by autor mógł poprawić w aktualizacji

    d) patrz punkt a) – nie należy mnożyć wtyczek bez potrzeby. Elementy fejsa można osadzić tez ręcznie https://developers.facebook.com/docs/plugins – unikając przy tym dubli.

    e) wartość designer nie jest obsługiwana.
    Możesz sobie zmienić stopkę. W functions.php wrzucasz przykadowo:

    function colormag_footer_copyright() {
     echo 'Moja stopka';
    }

    Dzięki za odpowiedź. Właśnie problem jest w tym że google ostanio ma problem w indeksowaniu mojej strony. Upatruje rozwiązania tego problemu własnie w poprawie błędów w kodzie strony.

    jeżeli błąd powoduje wtyczka, to zgłoś problem na jej forum supportowym, co by autor mógł poprawić w aktualizacji

    Wysłałem już do nich widomość.

    któraś z wtyczek -od facebooka najpewniej- dokleja atrybuty pod xhtml’a.
    Pozbądź się jej, to problem niezgodności z html5 zniknie.

    – nie należy mnożyć wtyczek bez potrzeby. Elementy fejsa można osadzić tez ręcznie https://developers.facebook.com/docs/plugins – unikając przy tym dubli.

    Jedną wtyczkę facebook-a mam do osadzania komentarzy we wpisach. Inną z kolei do połączenia strony ze stroną na facebooku i jeszcze trzecią wtyczke ogólnie do dzielenia się na różnych mediach społecznościowych.(nie tylko facebooka)

    Nie bardzo wiem z której zrezygnować tak na prawdę. Co byś doradził?

    wartość designer nie jest obsługiwana.
    Możesz sobie zmienić stopkę. W functions.php wrzucasz przykadowo:

    function colormag_footer_copyright() {
    echo ‚Moja stopka’;
    }

    OK, wystarczy tylko ten kod wrzucić ? 😛 Trzeba coś wpisać w funkcję: colormag_footer_copyright() ?

    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.
    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.
    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.
    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.
    Moderator Paweł Knapek

    (@adpawl)

    dodaje to zdaje się wtyczka facebook Comments. Wejdź w jej ustawienia, odznacz „Use Open Graph NameServer” i zapisz.

    Tak, wystarczy ze wrzucisz ten kod. W miejsce tekstu Moja stopka wpisz sobie własny tekst jaki chcesz mieć w stopce …bądź nie wpisuj tam nic, a nie będziesz miał zupełnie całego tego copyright.

    Tak, wystarczy ze wrzucisz ten kod. W miejsce tekstu Moja stopka wpisz sobie własny tekst jaki chcesz mieć w stopce …bądź nie wpisuj tam nic, a nie będziesz miał zupełnie całego tego copyright.

    dzięki, został jeszcze problem z nadpisaniem 😀 Jak wrzucam plik function.php do motywu potomnego to pada mi cała stronka, masz jaką radę na to 😉

    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.

    dodaje to zdaje się wtyczka facebook Comments. Wejdź w jej ustawienia, odznacz „Use Open Graph NameServer” i zapisz.

    odznaczyłem, zniknął mi chyba ten błąd: Atrybut xmlns:og nie jest dostępny nie jest dostępny

    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.
    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 year, 8 months temu przez michaha.

    Odznaczyłem wszystko co było we wtyczce facebook comment i naprawiły się wszystkie błędy 😛

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 30 total)
  • The topic ‘Pytania odnośnie motywu potomnego’ is closed to new replies.