• Rozwiązano zioomus

    (@zioomus)


    Witam. Posiadam witrynę opartą na WordPressie, motyw Sight, mam kilka małych problemów w użytkowaniu:
    1. Wrzuciłem swoją faviconkę. Problem jest w tym, że działa jedynie pod Firefoxem (sprawdzane u mnie i u znajomych), na innych przeglądarkach albo się nie ładuje wcale, albo jest domyślna z motywu – co może być nie tak i od czego to zależne?

    <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
    <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="<?php bloginfo('text_direction'); ?>" xml:lang="<?php bloginfo('language'); ?>">
        <head>
            <link rel=”shortcut icon” href=”<?php bloginfo(‚stylesheet_directory’); ?>/favicon.ico” />
            <meta http-equiv="Content-Type" content="<?php bloginfo('html_type'); ?>; charset=<?php bloginfo('charset'); ?>" />
            <title><?php wp_title ( '|', true,'right' ); ?></title>
            <meta http-equiv="Content-language" content="<?php bloginfo('language'); ?>" />
    		<link rel="profile" href="http://gmpg.org/xfn/11" />
            <link rel="stylesheet" type="text/css" media="all" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); ?>" />
            <!--[if IE]><link rel="stylesheet" type="text/css" media="all" href="<?php bloginfo('template_url'); ?>/ie.css" /><![endif]-->
            <?php
    			wp_enqueue_script('jquery');
    			wp_enqueue_script('cycle', get_template_directory_uri() . '/js/jquery.cycle.all.min.js', 'jquery', false);
    			wp_enqueue_script('cookie', get_template_directory_uri() . '/js/jquery.cookie.js', 'jquery', false);
                if ( is_singular() ) wp_enqueue_script( 'comment-reply' );
                wp_enqueue_script('script', get_template_directory_uri() . '/js/script.js', 'jquery', false);
    		?>
            <?php wp_head(); ?>
            <?php if ( is_home() && !get_option('ss_disable') ) : ?>
            <script type="text/javascript">
                (function($) {
                    $(function() {
                        $('#slideshow').cycle({
                            fx:     'scrollHorz',
                            timeout: <?php echo (get_option('ss_timeout')) ? get_option('ss_timeout') : '7000' ?>,
                            next:   '#rarr',
                            prev:   '#larr'
                        });
                    })
                })(jQuery)
            </script>
            <?php endif; ?>
    	</head>
    	<body <?php echo (get_option('bg_color')) ? 'style="background-color: '.get_option('bg_color').';"' : '' ?>>
            <div class="wrapper">
    
                <div class="header clear">
                    <div class="logo">
                        <a>"><img src="<?php echo (get_option('logo_url')) ? get_option('logo_url') : get_bloginfo('template_url') . '/images/logo.png' ?>" alt="<?php bloginfo('name'); ?>"/></a>
                    </div>
    
                    <?php if ( !function_exists('dynamic_sidebar') || !dynamic_sidebar('Site description') ) ?>
    
                    <?php get_search_form(); ?>
    
                    <?php wp_nav_menu(array('menu' => 'Top menu', 'theme_location' => 'Top menu', 'depth' => 1, 'container' => 'div', 'container_class' => 'menu', 'menu_id' => false, 'menu_class' => false)); ?>
    
                </div>
    
                <?php wp_nav_menu(array('menu' => 'Navigation', 'theme_location' => 'Navigation', 'depth' => 2, 'container' => 'div', 'container_class' => 'nav', 'menu_class' => 'dd', 'menu_id' => 'dd', 'walker' => new extended_walker())); ?>
    
                <?php if ( is_home() && !get_option('ss_disable') ) get_template_part('slideshow'); ?>
    
                <!-- Container -->
                <div id="container" class="clear">
                    <!-- Content -->
                    <div id="content">

    tak wygląda header.php, może ktoś mi powie gdzie jest błąd?
    2. Gdy wrzuciłem pierwszego newsa nie było problemu, przy drugim zaś się zaczęły, nad tekstem, po kliknięciu w newsa wyskoczyło takie coś:
    AKTUALNOŚCI (nazwa newsa)” http://TINYURL.COM/AOHO5RX&#8221; TARGET=”_BLANK” CLASS=”T” TITLE=”SPREAD THE WORD ON TWITTER”> (nazwa newsa)” TARGET=”_BLANK” CLASS=”DI” TITLE=”BOOKMARK ON DEL.ICIO.US”>
    Od czego to jest zależne i jak to naprawić?
    3. Utworzyłem sobie jedną z podstron, chcę tam zrobić galerię, tzn. aby po przejściu ukazywał się jeden obrazek i po kliknięciu można było przejrzeć pozostałe, jaki widżet mi to umożliwi? Aktualnie mam NextGENGallery ale nie znalazłem tam takiej opcji.
    4. Nie mogę dojść do tego, która linijka kodu odpowiada z kolor wiadomości w slideshow, nagłówek zmienię, meta dane itd. tez, ale tekstu nie mogę, może ktoś mnie nakieruje?

    #slideshow, .slideshow {height: 290px; width: 975px; overflow: hidden; position: relative;}
    .slide {height: 290px; width: 975px; background: #d0ff7f;}
    .slide img {display: block; float: left; width: 640px; height: 290px; position: relative; top: -20px; left: -30px;}
    .slide .post {padding: 20px 30px 0;}
    .slide .post-category {font-size: 11px; color: #F90403; text-transform: uppercase; margin-bottom: 5px;}
    .slide .post a {color: #f6f6f6;}
    .slide .post .post-category a {text-decoration: none;}
    .slide .post .post-category a:hover {text-decoration: underline;}
    .slide .post h2 {margin-bottom: 5px;}
    .slide .post h2, .slide .post h2 a {color: #91ba2d; font-size: 26px; font-weight: normal; text-decoration: none;}
    .slide .post h2 a:hover {text-decoration: underline;}
    .slide .post .post-meta {font-size: 11px; font-style: italic; color: #000000; margin-bottom: 20px;}
    .slide .post .post-meta span, .slide .post .post-meta a {color: #000000; text-decoration: none; font-family: Helvetica, Arial, sans-serif; font-style: normal;}
    .slide .post .post-meta a:hover {text-decoration: underline;}
    .slide .post .post-author {text-transform: uppercase;}
    .slide .post-content p {margin-bottom: 15px;}
    #larr, #rarr {display: block; width: 32px; height: 53px; position: absolute; top: 106px !important; opacity: 0.2; z-index: 99 !important;}
    #larr {background: #ffffff url("images/larr.png") 8px 50% no-repeat; left: 0 !important;}
    #rarr {background: #000000 url("images/rarr.png") 11px 50% no-repeat; right: 0 !important;}
    #larr:hover, #rarr:hover {opacity: 1;}

    Dziękuję z góry za wszelką pomoc!

Viewing 8 replies - 1 through 8 (of 8 total)
  • Ad 4.
    Strzelam, bo nie podałeś linka do strony, że to będzie .slide .post-content p
    oczywiście należy dopisać regułę ustawiającą kolor 🙂

    1. masz błąd – przecinek zamiast apostrofu
    <link rel=”shortcut icon” href=”<?php bloginfo(‚stylesheet_directory’); ?>/favicon.ico” />
    powinno być
    <link rel=”shortcut icon” href=”<?php bloginfo(’stylesheet_directory’); ?>/favicon.ico” />

    2. zapewne efekt kolejnego błędu w składni

    Thread Starter zioomus

    (@zioomus)

    Dziękuję serdecznie za pomoc, ale favicon nadal nie działa, nie mam pojęcia czym to może być spowodowane.
    adpawl – błąd w składni, ale czego? nie edytowałem nic, co mogłoby być związane z twitterem, przy pierwszym newsie nie mam tej informacji, nie wiem gdzie mogę szukać rozwiązana.
    Nikt nie ma pomysłu co do trzeciego zagadnienia?
    Pozdrawiam!

    Tym, że coś jest jednak przekombinowane.
    Skoro sam jak twierdzisz nic nie modyfikowałeś, to masz jakiś lipny motyw albo starą jego wersję (bo różnice w kodzie są).
    Pobierz sobie TUTAJ na nowo i 2 pierwsze problemy powinny zniknąć.

    Thread Starter zioomus

    (@zioomus)

    Motyw pobierałem z tego linku właśnie, cóż, jakoś sobie z tym poradzę, najwyżej nie będę miał faviconki :).

    -skoro pobrałeś z tego linka, to po kiego czorta grzebiesz w kodzie bez potrzeby?
    Wystarczyło podmienić plik images/favico.ico -i tyle!

    Jeżeli na siłę bierzesz się za modyfikacje kodu o których nie masz większego pojęcia, to nie ma się co dziwić ze coś działa nie tak jak trzeba albo nie działa zupełnie.

    Powtórzę, pkt 1. i 2. coś skopałeś i dlatego nie działa.
    favikone mogłeś wrzucić nie tam gdzie trzeba albo w innym formacie niż należy -zgaduj zgadula. Było tylko podmienić oryginalną i nie było by problemu.
    W 2. przypadku wyraźnie jakiś błąd składniowy – pewnie coś znowu grzebane było i znowu szukaj wiatru w polu. Może w pliku single.php a może gdzieś indziej.

    Łatwiej jest pobrać czysty, działający motyw i uważać co się w nim robi, niż dochodzić co i gdzie skopałeś swoimi modyfikacjami.

    Thread Starter zioomus

    (@zioomus)

    Przekleiłem kod z oryginalnego header’a i działa.
    Dziękuję za pomoc.
    Co do grzebania w innych plikach – nic nie modyfikowałem więcej oprócz nagłówka.

    Thread Starter zioomus

    (@zioomus)

    Dobra, punkt drugi również rozwiązany.
    Zostaje tylko punkt trzeci, pomoże ktoś dobrać odpowiednią galerię z krótkim opisem?

Viewing 8 replies - 1 through 8 (of 8 total)
  • Temat ‘Problem z favico, galerią i slideshow’ jest zamknięty na nowe odpowiedzi.