Wsparcie » Instalacja » Migracja do innej domeny i na drugi serwer – błąd połączenia z bazą

  • Witam,
    zrobiłem stronę dla znajomej i przed transferem na jej serwer, stwierdziłem, że poćwiczę przenosiny na własnych domenach. I tak, przegrałem wszystkie pliki, zaimportowałem bazę danych, uzupełniłem informacje o niej oraz nowej domenie w pliku konfiguracyjnym i nic się nie dzieje. Strona jest pusta, z informacją : Błąd łączenia się z bazą danych.
    Ciekawe jest to, że jak próbuję wejść do admina przez XXX.pl/wp-admin, to dostaję komunikat: Udało nam połączyć się z serwerem bazy danych (co oznacza, że wprowadzona nazwa użytkownika i hasło są w porządku), ale nie udało się wybrać bazy XXXX.
    Najciekawsze jest to, że podana jest tu nazwa bazy, którą próbowałem wcześniej, ale potem ją zmieniłem i nazwa też jest inna( także w pliku konfiguracyjnym na serwerze).
    Teraz pytanie czy ja coś mogłem namieszać czy po prostu serwer się nie odświeżył? Napisałem do AZ, ale na razie cisza.
    Potem powtórzyłem proces na jeszcze innej domenie i serwerze na którym stoi pierwotna działająca wersja, i tu jest ten sam problem. Pusta strona. Nie chce mi się wierzyć, że to kwestia odświeżania serwera, ale może ktoś wyprowadzi mnie z błędu i pomoże rozwiązać problem. Dzięki.

Viewing 3 replies - 1 through 3 (of 3 total)
  • Po pierwsze sprawdź czy dane do podłączenia zgadzają się w pliku wp-config.php z danymi mysql.

    Po drugie jak robiłeś zapis danych bazy mysql(przez program / przez phpmyadmin – jeśli tak przejrzyj plik i dane w nim zapisane.)?

    masz włączoną opcje debugowania w wp-config?

    Po pierwsze sprawdź czy dane do podłączenia zgadzają się w pliku wp-config.php z danymi mysql.

    Sprawdzałem kilka razy, jest OK

    Po drugie jak robiłeś zapis danych bazy mysql(przez program / przez phpmyadmin – jeśli tak przejrzyj plik i dane w nim zapisane.)?

    Bazę zrzucałem i importowałem przez phpmyadmin. Na moje niefachowe oko nie ma tam podejrzanych rzeczy. Zrzuciłem sobie bazę z nowego serwera( tą którą importowałem i WP jej nie widzi ) i jedyna różnica to taka, że tabele są w ciut innej kolejności.

    masz włączoną opcje debugowania w wp-config?

    Nie miałem, teraz włączyłem, ale nic to nie dało.

    Póki co poradziłem sobie tak, że wrzuciłem tabele do już istniejącej na serwerze nieużywanej bazy i strona działa.
    Jest problem natomiast z wejściem do admina, po wstukaniu xxxx.pl/wp-admin, otrzymuję błąd 404 ( chyba z serwera a nie z mojego wordpressa, bo inaczej wygląda zupełnie ) a link zmienia się w mniej więcej taki:

    http://XXXX.pl/wp-admin/XXXX.pl/wp-login.php?redirect_to=http%3A%2F%2FXXXX.pl%2Fwp-admin%2F&reauth=1

    Dobra, znalazłem. W jednym miejscu przy aktualizacji URLi, nie wpisałem [ http:// ]

Viewing 3 replies - 1 through 3 (of 3 total)
  • The topic ‘Migracja do innej domeny i na drugi serwer – błąd połączenia z bazą’ is closed to new replies.