Wsparcie » Używanie i konfiguracja WordPressa » Dziwny problem z czcionkami

  • Witam,
    dwa dni temu założyłem stronę i mam dziwny problem z czionką. Używam NewsFresh Theme i w zależności od tego, z jakiego komputera i z jakiej przeglądarki korzystam, polskie znaki w tytułach artykułów i w menu wyświetlają się dobrze lub szwankują.
    Moja strona: http://moj-mokotow.pl

    Mam w domu komputer stacjonarny i laptopa. Kiedy pracuję na stacjonarnym i używam IE (stara wersja, mam tu tylko Win XP), wszystko jest ok, ale kiedy tylko otworzę stronę w Firefoxie, coś się dzieje z polskimi znakami. Najlepiej widać to tutaj: http://moj-mokotow.pl/?p=380. Litery Ś i Ć w tytule (przynajmniej u mnie) wyświetlają się inaczej niż reszta – są niższe i węższe). Tak samo jest, kiedy pracuję na laptopie z Win7 i nowym IE. Nie mam pojęcia, o co może chodzić. Zastanawiałem się, że może nie mam tej czcionki, ale to chyba niemożliwe, skoro na tym samym kompie w zależności od przeglądarki te litery wyświetlają się raz dobrze a raz nie.
    O co może chodzić? Czy można to jakoś naprawić?

    ps) Używam wordpress 3.4.2. (w okienku nie ma jeszcze tej wersji 😉

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 22 total)
  • Moderator Paweł Knapek

    (@adpawl)

    w pliku style.css masz linijkę:
    @import url(http://fonts.googleapis.com/css?family=Oswald);
    zmień ja na:
    @import url(http://fonts.googleapis.com/css?family=Oswald&subset=latin-ext);

    Super, dzięki – działa!

    Witam,
    jestem nowym użytkownikiem więc wszystkim cześć. Miałem podobny problem jak u MojMokotow i częściowo się udało go rozwiązać wg wytycznych adpawl w używanym motywie Online Marketer, ale w tytułach stron się to nie zmieniło i polskie czcionki nadal mają inny wygląd niż pozostała część tekstu. Czy ktoś mógłby pomóc i napisać gdzie jeszcze zmienić żeby i to zadziałało. Problem do zobaczenia na stronie www/hospicjumpk.pl (mam nadzieję, że nie złamałem żadnych zasad forum podając tu ten link – jeżeli tak to proszę o wyrozumiałość).

    Z góry dzięki
    Mariokoko

    Musisz zrobić to dla drugiego fonta
    @importhttp://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans+Condensed:300”;
    bo teraz nie masz ustawionej opcji latin-ext dla Open Sans

    Teraz działa. Bardzo dziękuje.

    Gdyby mi jeszcze ktoś podpowiedział jak przesunać logo, aby było przed nagłówkiem strony a nie nad nim to już bym był w „niebie” (sprawa do zobaczenia na stronie http://www.hospicjumpk.pl). Jak będzie trzeba mogę wrzucić header.php. Próbowałem z funkcją float left, ale nie dało rady.

    Pzdr,
    Mariokoko

    Zrób tak

    #site-title {
    color: #FFFFFF;
    float: right;
    font-family: ‚Francois One’,sans-serif;
    font-size: 2.5em;
    line-height: 1.333em;
    margin: 20px 278px 0 0;
    text-shadow: 2px 2px 5px #000000;
    }

    czyli dodaj float: right i zmien marginesy

    Ok – tylko jeszcze musiałbym wiedzieć w którym miejscu to wkleić.

    Pzdr,
    mk

    No dobra – znalazłem to w style.css i zmieniłem. Niestety nie przesunęło się site-description – nie wiem co tam zmienić, ale dzięki.

    Nie przesunęło się, bo tylko zmieniłeś położenie tylko dla #site-title.

    Pewnie dla site-description zwyczajnie trzeba zmienić marginesy.

    Tak właśnie zrobiłem, choć w ostateczności chyba zrezygnuje z description na stronie. Jeszcze raz dzięki

    A to ja przyłącze się do problemu.
    Mam plik header, który ma wstawkę, aby pobierać czcionkę Google, ale brakuj mi w niej PL znaków:

    <link href="http://fonts.googleapis.com/css?family=Droid+Serif:regular,italic,bold" rel="stylesheet" type='text/css' />

    próbowałem dołączyć:
    &subset=latin-ext

    ale coś mi nie wychodzi, chyba źle to robię więc jak poprawnie dołączyć ten fragment, aby pobierało też PL znaki do czcionki?

    Wejdź na stronę http://www.google.com/webfonts i przetestuj font Droid Serif na obecność polskich znaków.

    A więc tak zmieniłem na inną czcionkę bo tamta jednak nie miała PL znaków:

    wpisałem do headera w pliku html coś takiego:
    <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=EB+Garamond&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>

    Czionka EB Garamond

    w pliku CSS mam coś takiego:
    `h2, h3, h4{
    font-family: ‚Garamond’, EB Garamond, Arial, serif;
    color: #222;
    line-height: 0.8;
    }`

    Wiem, że Arial nie jest serif, ale w czym problem? Na komputerze wyświetlają mi się czcionki Garamond sporo osób ma je na komputerach i jest ładna więc ą wybrałem na domyślną, jak jej nie ma to pobierana jest EB Garamond i taka mi się wyświetla na tablecie z androidem 4.0.4 i przeglądarce Mozilla.
    Ale już na przeglądarce wbudowanej w tablet wyświetla się czcionka EB Garamond jednak PL znaki są zastępowane z Ariala (widać różnicę)

    Na smartfonie z androidem 2.3 jest tylko Arial wyświetlany więc nie rozumiem co jest źle, że jednak ta czcionka, której nie ma smartfon czy tablet nie jest prawidłowo pobierana i wyświetlana.

    …ten font powinien być objęty apostrofem (z uwagi na spację w nazwie)
    font-family: Garamond, 'EB Garamond', Arial, serif;

    Dzięki za poprawkę.

    Na wszystkich przeglądarkach wyświetla normalnie czcionki czyli jak jest na komputerze to pobiera 1, jak nie ma to pobiera z gogle, a 3 to Arial, ale właśnie na jednym takim tablecie z Biedronki 😉 akurat mi literki z PL znakami źle wyświetla. Na doisnatlowanej operze już OK.
    Na smartfonie z androidem 2.3 znów wyświetla tylko Arial, ale ogólnie na komputerach i nowszych urządzeniach leci poprawnie.

    Pewnie nie wszystkie tańsze urządzenia dorównują standardom nowych przeglądarek tak więc stąd się coś takiego dzieje.

    Dopytam się tylko bo wczesnej mi tam coś validator sugerował odnośnie samego & wiec dodałem &amp i taki mam kod czy on jest poprawny:

    <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=EB+Garamond&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 22 total)
  • The topic ‘Dziwny problem z czcionkami’ is closed to new replies.