Wsparcie » Motywy » Custom Community – j臋zyk i problem z sliderem

  • Witam 馃檪

    Stawiam portal na WordPressie na motywie Custom Community. Strona stoi na WebServ wi臋c nie mam jak poda膰 linku, lecz dodam screeny problemu. Problem polega na tym, 偶e theme jest w j臋zyku ang, a w folderze languages s膮 pliki PL. w wp-config te偶 mam dodan膮 komend臋 by je czyta艂, niestety nic to nie daje.. Jakie艣 rady jak ten motyw zrobi膰 po polsku?

    Drug膮 spraw膮 jest szeroko艣膰 slidebar’a, kt贸ry powi臋ksza ca艂膮 strn臋, na stronie tw贸rc贸w motywu pisz膮, 偶e najlepiej wrzuca膰 zdj臋cia w rozmiarze 756×567 ale nie smiga to tak jak powinno, zmiejszajac szerokosc poprawie dzialanie tego? Czy slider nie powinien czasem sam mie膰 sta艂膮 szeroko艣膰 i zdj臋cie wrzuca膰 tylko jego fragment nie wa偶ne jakie ma rozmiary? Ciekawe jest jeszcze, 偶e te obrazki te偶 nie s膮 miniaturkami, gdy wejdzie si臋 w post, kt贸ry napisa艂em (jak na screenie np. w lilie albo latarnie morsk膮 to potem jest sam tekst..)

    1 OBRAZEK: http://i41.tinypic.com/2ymi1lf.png

    Ostatnie pytanie, da si臋 jako艣 zmodyfikowa膰 te ma艂e 鈥歸yr贸偶nienie post贸w鈥 (2 screen) aby tekst tam by艂 tylko np. 1 zdanie, a nie tak du偶o a偶 do obci臋cia? Jest to do艣膰 nie estetyczne..

    2 OBRAZEK: http://i41.tinypic.com/1zzi0de.png

    Pozdrawiam 馃檪

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 29 total)
  • Z tym t艂umaczeniem to o co konkretnie chodzi? Czy masz na my艣li back-end tj. Theme Options ?
    -je偶eli tak, to plik lokalizacyjny nie jest kompletny i nie obejmuje back-endu …musia艂 by艣 sobie zaktualizowa膰 plik pl_PL.po z pliku szablonu .pot a nast臋pnie przet艂umaczy膰 uzupe艂nione elementy.
    Mo偶esz to zrobi膰 np. programem POedit

    Co do rozci膮gania, to zapewne dlatego, 偶e masz w艂膮czon膮 opcje responsywno艣ci.
    Theme Options >> General >> Responsive >>> Disabled

    Ostatnia kwestia, to w core/includes/wp/shortcodes.php jest kod za to odpowiedzialny:
    $tmp .= '<p class="hidden-phone"><a href="'. get_permalink().'" title="'. get_the_title().'">'. get_the_excerpt().'...</a></p>';

    trzeba by przyci膮膰 t膮 zajawk臋 get_the_excerpt do okre艣lonej liczby znak贸w …bo chyba ustawienia excerpta z theme options nie maj膮 w tym miejscu zastosowania.

    Chodzi o to, 偶e wszystkie opcje w panelu dotyczace motywu s膮 po ang ale r贸wnie偶 na stonie, np. w tym sliderze jest zamiast „czytaj wi臋cej” jest read more.. Zainstalowa艂em wtyczk臋 codestyling-localization i troch臋 poprawi艂a, ale zosta艂o to co opisa艂em wy偶ej, czyli ca艂e „Theme settings” w panelu i te read more, ale poszperam w plikach PL i mo偶e co艣 znajd臋. Gdyby艣 m贸g艂 bardziej opisa膰 jak z tym j臋zykiem powalczy膰 b臋d臋 wdzi臋czny, w WordPressie jestem zielony, ale html i jakie艣 podstawy tam mam 馃檪

    Co do rozci膮gniecia to zbawco, dzia艂a! 馃榾

    A co do ostatniej kwesti, nie mam takiej linijki w shortcodes, szuka艂em w notepadzie i nic, nie ma tam tego.. nie wiem jak znale艣膰 odpowiedzialne za te ma艂e 鈥歸yr贸偶nanie post贸w鈥..

    edit:/ doda艂em kilka news贸w dla sprawdzenia i w tym du偶ym sliderze 1 post te偶 jest tak obci臋ty jak te ma艂e, 偶e tekst leci poni偶ej granicy i nie ma „read more” nawet, ju偶 nie m贸wi膮c, 偶e to po polsku powinno by膰..

    Narazie chyba tyle, jak to uda mi si臋 rozwi膮za膰 dalej b臋d臋 przerabia艂 motyw pod serwis kulinarny.

    I ostatnie pytanie ju偶 na przysz艂o艣膰 – gdy spersonalizuj臋 swoj膮 stron臋 teraz, pozmieniam obrazy z motywu pod swoje preferencje (tak gdybym zrobi艂 w艂asny layout pod ten kod podmieniaj膮c pliki graficzne gdy偶 nie potrafi臋 robi膰 tak zaawansowanych kod贸w jeszcze, zrobi艂em w艂asny theme ale jest bardzo prosty..) to jak to przenie艣膰, aby zachowa膰 wszystko? Bo teraz jest to u mnie na WebServ, zainstalowane ale na moim dysku, a b臋dzie na normalnym serwie z baz膮 danych (w szkole), WordPress spoko zainstaluje, ale jak przenie艣膰 motyw z ustawieniami, by w szkole tylko go wgra膰 i odrazu by艂o wszystko co tutaj ustawi臋?

    Pozdrawiam 馃檪

    Otwierasz w programie POedit plik pl_PL.po, dajesz Projekt >> Aktualizuj z pliku .pot …i wskazujesz plik xx_XX.pot, potwierdzasz.
    Potem sobie t艂umaczysz nowo dodane elementy i zapisujesz zmiany.

    uwaga: wa偶ne by mie膰 ustawion膮 automatyczn膮 kompilacj臋 podczas zapisu do .mo
    Plik >> Preferencje >> Edytor >> Automatycznie kompiluj plik .mo….

    387 linijka pliku shortcodes.php

    Po prostu kopiujesz przez FTP katalog motywu i tyle.
    Jak chcesz przenie艣膰 ustawienia, wpisy etc – to musisz przenie艣膰 dodatkowo baz臋 danych.

    znalaz艂em t膮 linijke ale jak mam to edytowa膰 do tej liczby znak贸w?

    zabieram si臋 za t艂umaczenie z tym poedit zaraz zobaczymy, ale dziwne, 偶e znany theme custom community, ju偶 t艂umaczony a tyle nie dzia艂a.

    EDIT:/
    troch臋 pot艂umaczy艂em i co ciekawe, wszystkie zwroty „read more” mam przet艂umaczone a i tak na stonie g艂贸wnej w sliderze jest „…read more” :/

    chyba sobi臋 daruje to t艂umaczenie, nie znam fachowych okre艣le艅 na niekt贸re nazwy dotyczace ustawie艅..

    kombinuje co艣 z tym kodem ( string $str , int $start [, int $length [, string $encoding ]] ) ale nie bardzo wiem jak paramentry tam ustawi膰, aby dzia艂a艂o to w tych sliderach. Czego nie robi臋 strona nie 艣miga i wyskakuje error, 偶e w tej linicje co艣 jest 藕le.. podrzuci艂bys przyk艂adowe wype艂nienie tej strony? B臋d臋 wdzi臋czny.

    Dziwne, z czym si臋 je te slidery, 偶e ich nie idzie przet艂umaczy膰 tym programem, a jak w艂膮cz臋 stron臋 to wyskakuje z googla „strona jest w j臋zyku ang, czy chcesz j膮 przet艂umaczy膰?”

    Komedia..

    $tmp .= '<p class="hidden-phone"><a href="'. get_permalink().'" title="'. get_the_title().'">'. mb_substr(get_the_excerpt(),0,40,'UTF-8').'...</a></p>';

    przyk艂ad powy偶ej skraca zajawk臋 do 40 znak贸w + 3 kropki

    elegancko dzia艂a ale na te ma艂e slidery, ale nie na ten du偶y (screen i opis wielkiego kanionu).

    Jeste艣 w stanie tutaj jeszcze co艣 poradzi膰?

    http://i41.tinypic.com/p6jwj.png

    Pozdrawiam! 馃檪

    edit:/ siedzac teraz wysz艂o jeszcze co艣, problem z t艂em, header robie w gifie z przezroczysto艣ci膮, tak, 偶e t艂o b臋dzie si臋 z nim 艂膮czy膰, ale..

    nie moge doda膰 jako obraz t艂a wi臋kszego ni偶 800px, po prostu wordpress nie widzi obrazka i nic si臋 nie dzieje (sam header ma 1000px, wi臋c t艂o musia艂o by mie膰 przynajmniej 1400) oraz pytanie, jak zrobi膰 tak, by t艂o by艂o statyczne a strona przes贸wa艂a si臋 w d贸艂? jak np.

    http://www.muve.pl

    Pozdrawiam jeszcze raz! 馃檪

    -Co do slidera, to plik functions.php, linijka 809
    $tmp .=' <p>' . get_the_excerpt() . '</p>' . chr(13);
    zmieniasz analogicznie
    $tmp .=' <p>' . mb_substr(get_the_excerpt(),0,40,'UTF-8') . '</p>' . chr(13);

    -Grafik臋 headera zawsze mo偶esz doda膰 przez FTP.

    -Co do zaczepionego t艂a, to: background-attachment: fixed;

    ok, dzi臋ki wielkie, narazie wszystko 艣miga, ale mam kolejne dwa pytanka.

    Dlaczego jak dodaje miniaturki ikon do post贸w na g艂贸wn膮 to nie wy艣wietlaj膮 si臋 na g艂贸wnej mimo, 偶e w functions.php mam kod:

    // This theme uses post thumbnails
            if (function_exists('add_theme_support')) {
                add_theme_support('post-thumbnails');
                set_post_thumbnail_size(222, 160, true);
                add_image_size('slider-top-large', 1006, 250, true);
                add_image_size('slider-large', 990, 250, true);
                add_image_size('slider-responsile', 925, 250, true);
                add_image_size('slider-middle', 756, 250, true);
                add_image_size('slider-thumbnail', 80, 50, true);
                add_image_size('post-thumbnails', 222, 160, true);
                add_image_size('single-post-thumbnail', 598, 372, true);
            }
    
            // Add default posts and comments RSS feed links to head
            add_theme_support('automatic-feed-links');

    A gdy wejde w post to w og贸l臋 nic nie ma tylko tekst, ani miniaturki ani tego zdj臋cia w wi臋kszej wersji.. wiesz mo偶e jak to zmieni膰? Bardzo by mi na tym zale偶a艂o, bo przepis bez obrazk贸w to nie przepis, a wrzucanie do postu obrazka r臋cznie i zmieniania jego wielko艣ci wzgl臋dem strony to troch臋 syzyfowa praca..

    Drugie pytanie, custom community theme ma BuddyPress, ale nie bardzo wiem jak go skonfigurowac mimo opcje motywu do niego, nie dzia艂a gdy w艂膮czam, aby by艂 panel logowania z prawej strony, nie mam go w widgetach, jakie艣 rady jak si臋 do niego dobra膰 by by艂 panel logowania i panel u偶ytkownika na stronie?

    I ostatnie, trzecie: Mam stopk臋 z napisem:

    ommnomnom鈥 鈥 szkolny portal kulinarny! is proudly powered by WordPress and BuddyPress. Just another WordPress Theme by Themekraft.

    W opcjach tematu „footer” nie ma jak zmieni膰 tych napis贸w, w plikach grzeba艂em, w footer.php nic nie ma, w index.php te偶 nic, przez Chrome DevTools te偶 mi nie bardzo pom贸g艂, 偶eby to rozszyfrowa膰, wiesz mo偶e gdzie w Custom Community idzie zmieni膰 stopk臋?

    Pozdrawiam serdecznie! 馃檪

    1. bo nie wywo艂ujesz nigdzie ikony wpisu.
    Musisz dorzuci膰 gdzie艣 w pliku index.php wywo艂anie funkcji the_post_thumbnail() w miejscu w kt贸rym chcesz mie膰 miniaturki.

    2. Musisz mie膰 zainstalowan膮 wtyczk臋 BP by motyw m贸g艂 z niej korzysta膰

    3. kod odpowiedzialny za stopk臋 jest w core/includes/theme-generator/theme-generator.php

    <?php if($cap->disable_credits_footer != false || !defined('is_pro')){ ?>
    			<br />
    			<div class="credits"><?php printf( __( '%s is proudly powered by <a class="credits" href="http://wordpress.org" alt="Link to WordPress site">WordPress</a> and <a class="credits" href="http://buddypress.org" alt="Link to BuddyPress site">BuddyPress</a>. ', 'cc' ), bloginfo('name') ); ?>
    			<?php _e('Just another <a class="credits" href="http://themekraft.com/" target="_blank" title="WordPress Themes" alt="WordPress Theme">WordPress Theme by Themekraft</a>.','cc') ?></div>
    		<?php } ?>
    		<?php if($cap->my_credits_footer != '' ){ ?>
    			<br />
                <div class="credits"><?php echo stripslashes($cap->my_credits_footer); ?></div>
    		<?php } ?>

    dzi臋ki wielkie jak narazie wszystko 艣miga 馃檪

    teraz walcze z buddypress’em, znasz mo偶e inn膮 ciekaw膮 wtyczk臋, kt贸ra pozwoli stworzy膰 panele logowania oraz ca艂y system u偶ytkownik贸w?

    i jeszcze jedno, bo wiem, 偶e da si臋 w custom community, ale ani google ani panel nie umie mi pom贸膰, jak zrobi膰 rozwijane menu z belki headera? (tej g艂贸wnej, naje偶dzam button i si臋 rozwija w d贸艂 kilka jego „podkategorii”)

    Pozdrawiam 馃檪

    PS. chyba b臋dziesz mi musia艂 poda膰 sw贸j adres, wy艣l臋 poczt膮 flaszk臋, bo postawienie piwa za tak膮 pomoc to za ma艂o 馃檪

    edit:/ i czy by艂by艣 w stanie mi podpowiedzie膰 kt贸ry plik zajmuje si臋 postem (kt贸ry ju偶 jest w艂膮czony) bo tam te偶 doda艂bym 鈥歮iniatur臋鈥 zdj臋cia, gdy偶 s膮 tam same napisy..

    buddypress troch臋 szaleje i ma ma艂o opcji, nie da si臋 ustawi膰 okna logowania (jego personalizacji, np. aby by艂o mniejsze), co ma by膰 gdy si臋 u偶ytkownik zaloguje (np. ustawienia itp.), nie mo偶na zmienia膰 avatara i nie mog臋 ustawi膰 domy艣lnego avatara.. i doda艂 na belce (t膮 na kt贸ej chce zrobi膰 takie rozwijane buttony) zak艂adk臋 „spo艂eczno艣膰” kt贸ra jest 1 w kolejno艣ci i nie mo偶na jej r贸偶nie偶 zmieni膰! na dodatek jest rozwijana..

    nie ma czego艣 innego – lepszego ni偶 buddypress?

    Pozdrawiam.

    i ostatnie pytanie, wybacz, 偶e tak post pod postem, ale ju偶 nie moge edytowa膰:

    da si臋 jako艣 segregowa膰 obrazy w „Media”? Mam zamiar doda膰 ich bardzo du偶o (do ka偶dego przepisu obraz, a mam zamiar mie膰 minimum 1000 przepis贸w) a ich segregowanie bardzo by mi pomog艂o, nextgen gallery itp. nie daj膮 rady bo z nich nie mo偶na doda膰 obrazu jakos miniatury itp..

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 29 total)
  • The topic ‘Custom Community – j臋zyk i problem z sliderem’ is closed to new replies.