Wsparcie » Używanie i konfiguracja WordPressa » brak zdjęć na stronach (poza stroną główną)

  • Dzień dobry,
    wgraliśmy stronę na podstawie gotowego motywu. Stronę skonfigurowaliśmy i wszystko działało OK. Każda z podstron miała co najmniej jedno zdjęcie ilustracyjne. Od jakiegoś czasu, choć nie wprowadzaliśmy żadnych zmian konfiguracyjnych, wszystkie zdjęcia na stronach (co ciekawe, poza jedynym zdjęciem na stronie głównej) są niewidoczne; widoczna jest ramka bloku, ale zawartość (zdjęcie) już nie.

    Oczywiście w kokpicie wszystkie zdjęcia są widoczne. Zarówno w repozytorium jak i na poszczególnych stronach. Co się stało i jak to naprawić ?

    Proszę o wskazówki.

    • This topic was modified 5 months, 3 weeks temu by przedszkolak.

    Strona przy której potrzebuję pomocy: [zaloguj się aby zobaczyć ten link]

Viewing 6 replies - 1 through 6 (of 6 total)
  • @przedszkolak

    W kodzie np. podstrony /o-nas/o-przedszkolu/zabawa w treści strony dodane jest zdjęcie które w adresie ma protokół (https) https://kocielapki.edu.pl. Twoja strona natomiast używa protokołu http. Zmiana w kodzie tego adresu wystarczyła i zdjęcie wyświetliło się prawidłowo. Czy dodane zdjęcia do biblioteki z automatu otrzymują w swoim linku https?

    Ps. zdjęcia w źródle posiadają też adres https://slewczuk.nazwa.pl co również może powodować problemy z wyświetlaniem zdjęć.

    W razie dalszych pytań służę pomocą.

    Pozdrawiam

    „Czy dodane zdjęcia do biblioteki z automatu otrzymują w swoim linku https?”

    A gdzie w kokpicie to można sprawdzić ?

    Nie wiem, jak to „się stało”, ale jeszcze w środę weryfikowałem wyświetlanie zdjęć i problem dalej istniał. Dziś widzę, że zdjęcia wyświetlają się prawidłowo (po naszej stronie NIC nie zmienialiśmy). A strona nadal wyświetla się jako „niezabezpieczona”.

    Otóż Twoim problemem jest brak certyfikatu SSL i odpowiednich zmian pod niego.
    W panelu nazwy (chociaż to nie najlepszy pomysł, aby tam trzymać wordpressy no chyba, że jesteś milionerem) możesz wygenerować dla domeny w panelu klienta (nie w activeadmin) certyfikat darmowy od Lets Encrypt, który sam się będzie odświeżać.

    Następnie w WordPress z pomocą Interconnect Search Replace zmieniasz adres z http na https i korygujesz ewentualne błędy fixed-content + ustawiasz przekierowanie z http na https w htaccess.

    W razie pytań pozostaje do dyspozycji tutaj i na konsultacje@jaworowi.cz

    Do domeny jest przypisany/przydzielany certyfikat SSL przez rejestratora domeny (nazwa.pl) w cenie rejestracji domeny. Problemem może być, jak piszesz, „odpowiednia zmiana” po stronie wordpress’a, o której nie mamy pojęcia. Nie wiemy co, ale nazwa.pl coś majstruje przy certyfikatach, bo żadnych zmian (poza kosmetycznymi) w wordpresie nie wprowadzaliśmy. Wszystko działało OK (z certyfikatem) a my mieliśmy święty spokój, o co w tej prostej informacyjnej stronie chodziło. Potem był problem z wyświetleniem zdjęć, teraz zdjęcia wyświetlane są prawidłowo, ale strona wyświetlana jest przez przeglądarki się jako „niezabezpieczona”, strasząc gości…

    W nazwa.pl musisz go wyklikac bo nie jest wyklikany (błąd Po wejściu po https na to wskazuje).

    Dzięki za wskazówki. Certyfikat i klucz dodany po stronie serwera i wszystko już (chyba) działa tak, jak powinno… A co do „chociaż to nie najlepszy pomysł, aby tam trzymać wordpressy no chyba, że jesteś milionerem”. Usługa WordPress Cloud w nazwa.pl jest wybrana do 6 miesięcznych testów za 0 zł. Co będzie dalej ? Nie wiem. Zobaczymy…

Viewing 6 replies - 1 through 6 (of 6 total)