Wsparcie » Instalacja » Aktualizacja do nowszej wersji a ręcznie zmienione ustawienia

  • vwrafi

    (@vwrafi)


    Witam.

    Posiadam stronkę opartą na WordPress’ie w wersji 3.5.1. Parę rzeczy mi nie odpowiadało lub było źle zrobionych do moich potrzeb, więc edytowałem kilka plików, między innymi functions.php i inne, być może nawet style.css. Problem w tym, że nie za bardzo znam się na kodowaniu w WordPress i moje zmiany robiłem w ten sposób, że szukałem problemu w internecie np.:

    – denerwowało mnie to, że w komentarzach jeśli był długi tekst np. link do zdjęcia, to wychodził on poza ramkę przewidzianą na komentarze. Wyszukiwałem w google czy ktoś miał podobny problem i zmieniałem to co on radził.

    Takich zmian było pełno i teraz nie pamiętam dokładnie co zmieniłem i w jakim pliku bo nie zapisywałem tego nigdzie.

    Wiem, że jeśli zrobię teraz aktualizację do wersji np. 3.8, to wszystkie moje ustawienia znikną i będą jedynie te standardowe, czyli nie pasujące do moich potrzeb.

    Jakbyście państwo rozwiązali ten problem u siebie ? Mi do głowy przyszedł taki pomysł, żeby ściągnąć instalację WordPress’a w takiej samej wersji jak mam teraz i porównać pliki z tej instalacji z plikami na moim serwerze. Co o tym myślicie ? Czy to ma sens ? Bo z tego co ogarniam, to wszystkie komentarze i artykuły zapisują się w bazie SQL a nie w plikach które są na serwerze w katalogach wp-admin wp-content i tak dalej.

Viewing 8 replies - 1 through 8 (of 8 total)
  • Moderator Paweł Knapek

    (@adpawl)

    Przy aktualizacji nic nie znika …chyba, ze grzebałeś w plikach samego wordpressa – czego robić się nie powinno.
    Na wszelki wypadek zawsze możesz zrobić wcześniej backup.

    Thread Starter vwrafi

    (@vwrafi)

    Mógłby pan przeczytać mój post jeszcze raz bo odnoszę wrażenie że się nie rozumiemy albo ja źle się wyraziłem.

    Moderator Paweł Knapek

    (@adpawl)

    Odnoszę dziwne wrażenie, że mylisz WordPressa z motywem.

    Thread Starter vwrafi

    (@vwrafi)

    No być może tak, jestem totalne zero jeśli chodzi o te sprawy. A więc, jeśli mam motyw Twenty Eleven i zainstaluję nowego WordPress’a, to czy motyw też mi się zmieni ?

    Ze zmian jakie wprowadziłem do swojego WordPress’a/motywu:

    – zwiększyłem maksymalną szerokość strony ( po to, żeby na ekranach 1920×1080 nie było białych pasków po bokach ekranu, żeby zawartość wypełniała całą szerokość okna )

    – dodałem pomijanie wpisów z wybranych kategorii na głównej stronie ( np. jeśli chciałem dodać wpis ale nie chciałem żeby pojawiał się na głównej stronie )

    – zmieniłem też powiadamianie o nowych wpisach z prawej strony ekranu, teraz pojawiają się tylko informacje o wpisach z konkretnych kategorii ( ID )

    – dodałem numerację stron PageNavi

    To tyle co pamiętam. Czy jeśli zaktualizuję WordPress’a, te moje zmiany również znikną ? Nie wiem właśnie czy te zmiany dotyczyły motywu czy WordPress’a.

    Thread Starter vwrafi

    (@vwrafi)

    Bardzo bym prosił o pomoc. Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak sprawdzić w których plikach co podmieniłem?

    Aktualizacja systemu wordpress’a nie ma nic wspólnego z motywem, więc możesz zaktualizować bez problemu. Pamiętaj żeby przed aktualizacją zrobić kopie plików i bazy danych (mysql).

    Twoje zmiany mogą zniknąć jeżeli zaktualizujesz motyw.

    Thread Starter vwrafi

    (@vwrafi)

    OK, ok, dziękuję za odpowiedź. Po prostu za pierwszym razem źle się wyraziłem bo pomyliłem motyw z WordPress’em.

    A mam jeszcze jedno pytanie. Tam gdzie mam wykupiony hosting oraz domenę, mam też taką aplikację do instalowania WordPress’a, Jooml’i i innych rzeczy. Jest tam też opcja robienia back’upów. I przy robieniu back’upu pyta mnie czy zrobić back’up tylko plików czy plików i bazy danych. Jeśli zrobię back’up plików i bazy danych, to wystarczy aby przywrócić poprzenią wersję strony czy też muszę jeszcze ręcznie coś zgrać serwera ? Wiadomo ,że nie każdy zna się na Softaculous ( bo tak nazywa się ten program ), ale może miał już ktoś z nim styczność i wie czy on robi pełny back’up WordPress’a, czy też trzeba jeszcze ręcznie coś ustawiać/zgrywać.

    Ja ogólnie nie ufam za bardzo takim programom, wole dodatkowo własnoręcznie zrobić kopie.

    Jeśli wgrasz backup powinien przywrócić poprzedni stan. O ile nie jest jakoś uszkodzony. Zawsze rób kopię 😉

Viewing 8 replies - 1 through 8 (of 8 total)
  • Temat ‘Aktualizacja do nowszej wersji a ręcznie zmienione ustawienia’ jest zamknięty na nowe odpowiedzi.