• Ostatnio mam sporo zagadek związanych z jedną ze stron. Po błędach 508, czas przyszedł na 504. Na początku myślałem, że jest to kwestia serwera, ale poz mianie serwera… nic się nie zmieniło. Provider napisał, że „Uprzejmie informuję, iż przy wejściu na stronie jest wywoływanych kilkadziesiąt zapytań do zewnętrznych serwisów typu youtube czy facebook. Należy zoptymalizować stronę, aby ilość zapytań była niższa.”

Czy ktoś wie, jak to zrobić?

Zobacz 9 odpowiedzi - od 1 do 9 (z 9 łącznie)
  • Niestety w ciemno nikt nie wywróży, musisz przynajmniej podać adres strony.

Twórca wątku YacaZG

(@yacazg)

marketingnaluzie.pl
    ale nic tam nie zobaczysz bo 504 jest

Strona załadowała się bez problemu.

Dla filmów:
    https://pl.wordpress.org/plugins/lazy-load-for-videos/
    – w ten sposób video są ładowane tylko i wyłącznie na żądanie.

Dla FB:
    – nie wiem, czy chodzi tutaj o wtyczkę, źle podpięte API, czy może coś innego. Możliwe, że wtyczka generuje jakieś niepotrzebne zapytania. Wiem, że widget z FB jest bardzo ciężki ale nie na tyle, żeby był to poważny problem dla stron z przeciętnym ruchem.

Odchudź bazę danych, pousuwaj niepotrzebne wtyczki i ogólnie zajmij się optymizacją strony(włączenie kompresji gzip itd.). Jeśli to wszystko nie pomoże, to pomyśl o zmianie hostingu, twój obecny dostawca nie należy do elity rzetelnych usługodawców. Strona też nie wydaje się jakoś specjalnie ciężka ale to też zależy od przydzielonych zasobów do twojego konta hostingowego.

Twórca wątku YacaZG

(@yacazg)

Niepotrzebne wtyczki zostały pousuwane i to pomogło, może ich trochę za dużo było.

Na jakiej podstawie swierdziłeś:
    „Dla FB:
    – nie wiem, czy chodzi tutaj o wtyczkę, źle podpięte API, czy może coś innego. Możliwe, że wtyczka generuje jakieś niepotrzebne zapytania. „

Mam tu na myśli w jaki sposób / jaka jest ścieżka diagnozowania tego problemu? Jakimś narzędziem to sprawdzasz?

Pytam, ponieważ w przyszłości chciałbym sam umieć wykrywać / wiedzieć gdzie szukać źródła problemu

Firebug lub konsola developerska(dostępne standardowo w chrome/FF).

Obciążenia możesz też sprawdzić w Gmetrixie.

Twórca wątku YacaZG

(@yacazg)

w firebugu patrzeć na sieć?

Tak.

W Twoim przypadku jednak wina nie leży raczej po stronie samego FB, tylko marnego hostingu. Witryna wcale nie wydawała się na tyle ciężka, żeby wymagała gruntownego zoptymalizowania, czy usunięcia większości odwołań.

Twórca wątku YacaZG

(@yacazg)

Dzięki za informacje.
    Zmiana hostingu pomogła, strona po przeniesieniu zaczęła działać normalnie.

PS. Co trzeba zrobić, aby mój login był podlinkowany pod moją stronę (tak jak jest to u Ciebie)?

Cieszę się, że problem został rozwiązany.

Musisz wyedytować profil na wordpressie i dodać url swojej strony.

Zobacz 9 odpowiedzi - od 1 do 9 (z 9 łącznie)

Temat ‘504 Gateway Time-out’ jest zamknięty na nowe odpowiedzi.